Количка 0
Нямате добавени продукти в количката.
en

Често задавани въпроси

Що е то ергономия или как да направим правилния избор?

Много често в бита използваме термина ергономичност при избора на мебели. Малко от нас знаят, че зад този израз стои цяла наука - Ергономия. Тя изучава човека, неговата дейност и взаимодействието му с обкръжаващата го среда. При конструиране и дизайн на мебели е изключително важно човек да се чувства комфортно. Ергономичен матрак означава матрак, които да позволява на тялото Ви да се отпусне максимално, за да починете и да се наспите пълноценно. Изследванията показват, че при избора на матрак от съществено значение са индивидуалните характеристики на човека (ръст, тегло, ортопедични особености, привички и начин на живот), както и субективното му възприятие за удобство. Въпреки голямото разнообразие от матраци на пазара, за подходящи се смятат не повече от 30 % от моделите.

 

Колко е важно индивидуалното усещане за комфорт?


Процесът е бавен и е съвкупност от информацията на продавача и Вашите лични усещания и желания. Първоначално е добре да сте информирани за различните видове матраци и да сте определили размера, който търсите, дали новия матрак ще се ползва ежедневно или от време на време. Избирайте мебелни магазини, работещи с утвърдени производители. Само там ще намерите изчерпателна и достоверна информация. При покупка на матрак е необходимо да се пробва, като се съпостави с различни модели по твърдост, пълнеж и други характеристики. При избора на матрак е съществено да се уточни неговата носимоспособност, отговаряща на Вашето тегло.
Ние препоръчваме моделите с дебелина около и над 20 см., с високотехнологичен пълнеж и структура, отговарящи на изискванията за ергономичност на Вашето тяло. Височината на матрака спомага за отдалечаване на спящия от запрашената, влажна и често пъти населена с различни микроорганизми част около пода на помещението. Добре е когато вътрешната структура на матрака е разделена на зони, отговарящи на ортопедичните зони на тялото. Те спомагат както за хармонизиране на натиска на тялото в различните зони - раменете, талията и таза, така и за по-добрата вентилация.
Когато предпочитате класически матрак с пружина, изберете балансиран модел с усилена конструкция, гарантираща по-голяма дълготрайност и в същото време с подходящата за Вас твърдост.

 

Колко важен е гаранционния срок?


Препоръчителната максимална употреба на матрака при нормална експлоатация според експертите е 5 години. За това дългият гаранционен срок не бива да бъде водещ критерий при избора Ви. Най-важните характеристики са удобството и комфорта.

Какво да изберем при астма и алергия?


При случаи на астма и алергия изберайте модели със сваляеми калъфи, които могат да се перат и почистват при домашни условия.

 

Естествени или съвременни материали?


Запознайте се с техническото описание и характеристиките на използваните материали (% съдържание и състав). При използване на латекс, той трябва да бъде с минимална плътност 70 кг. /м.куб.и 30 кг./ м. куб. за модели от пенополиуретан. Не се препоръчва използването на модели с латекс от хора с повишено потоотделяне или на места с повишена влажност. Не всички естествени материали са подходящи за употреба при производството на матраци. През последните години бяха разработени специални материали, които са достатъчно дълготрайни и комфортни и бързо се наложиха на пазара.

 

Колко важна е опаковката?


Добрата опаковка гарантира чистотата и хигиеничността на Вашия нов матрак. Поради тази причина, а и поради лесния транспорт все повече се налагат ”рулираните” модели.


Правилния избор на матрак е жизнено важен за пълноценния отдих и релаксация. Послушайте Вашето тяло и се доверете на индивидуалните си усещания за удобство и комфорт.