Количка 0
Нямате добавени продукти в количката.
en

Материали за изработка на матраци

Пружинна система тип Bonnell се използва при пружинните матраци и представлява блок от двойно-конусни пружини, съединени със спирала. Този тип матраци се отличават с оптимално съотношение между цена и ортопедични характеристики. Освен това са изключително издръжливи на натоварване, като не се наблюдават съществени изменения дори и след дългогодишна активна експлоатация.


Пружинна система тип Pocket се използва при пружинните матраци, като всяка пружинка е индивидуално опакована в текстилен джоб. Така всяка пружинка има независимо движение, потъва равномерно и се нагаждат според контурите на тялото. По този начин се получава равномерно разпределение на тежестта по цялата повърхност и поддържа гръбнака в хоризонтално положение. Матраци с този тип пружинна система имат отлични ортопедични и анатомични качества.


Мемори пяна е последно поколение високотехнологичен еластичен материал, който се използва за изработка на матраци. Тя следва извивките на тялото и когато се затопли, омеква и потъва в точките с по-голям натиск. По този начин мемори пяната обгръща изцяло лежащото тяло, а когато натискът спре, пяната бавно възвръща първоначалната си форма. Матраците с мемори пяна балансират телесната температура, намаляват умората и облекчават напрежението в отделните области и поддържат гръбнака в правилна позиция.Мемори пяната създава усещане за мекота и невероятен комфорт. Важно е да се отбележи обаче, че бебешки и детски матраци с повърхностен слой мемори пяната не са подходящи поради повишен респираторен риск.
Високоеластична пяна Kovafoam® е пяна, издръжлива на деформации. Възстановява първоначалната си форма след многократни и продължителни натоварвания. Позходяща е за изработка на по-твърди матраци.


Висококачествена пяна Polyflex е пенополиуретанова пяна с голяма издръжливост и ортопедични характеристики в зависимост от потребностите. Подходяща е за изработка на детски и обикновени матраци (в ниския клас).

 

Тъканите, използвани при производството на матраци са много разнообразни . Освен естествени материали (памук , лен , вълна ), за калъфите на различните модели се използват и синтетични материали и нетъкан текстил . Най-икономичните тъкани обикновенно са полиестерните. С цел повишаване на  качеството на дамаските, те се обработват по различни технологии, с което се придобиват  различни свойства -   със сребърни нишки, които контролирано отделят сребърни йони и възпрепятстват  развитието на бактерии и микроорганизми, с  антиакарна третировка , с различни аромати (лавандула, маслина и др.). В случаи на алергия и астма се препоръчват моделите със сваляеми калъфи, които могат да се перат и почистват в домашни условия.