КАК ДА ИЗБЕРЕМ ВЪЗГЛАВНИЦА?

Колкото и да ви е удобно леглото, ако през нощта ви се схваща врата, значи нещо не е наред. Причината за това най-вероятно е неподходящата възглавница. Тя се избира според позата на сън. Ако по-често спите по гръб, на вас ви е необходима ниска възглавница, която да поддържа естествената извивка на гърба и врата. С този вид възглавница ларинксът остава отворен и хъркането се намалява.
За хората, които са свикнали да лежат на една страна, е препоръчителна високата възглавница. Тя трябва да компенсира ширината на раменете и ще позволи линията на шията да се запази, без главата да клюмва надолу. Повечето от съвременните възглавници са направени от нови материали, които се моделират по формата на тялото.
Ако спите по корем, може и да не ползвате възглавница. Ако все пак ползвате, добре е да вземете някой супер тънък модел. Имайте предвид обаче, че спането по корем е доста натоварващо, защото главата се извърта на една страна и затова, ако е възможно избягвайте тази поза за сън.
Естествената форма на гръбначния стълб е като извита S-ка, която трябва да се поддържа от възглавниците по време на сън. В противен случай мускулите се схващат и имате болки. Има различни модели възглавници, но най-добри са тези, които заемат формата на главата и врата, пълнежът не се смачква и не потъва под тежестта на главата. Такива модели могат да се използват и когато имате болки в гърба и гръбнака, главоболие, схващания, проблеми със ставите и мускулите.