✚ ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

ЩО Е ТО ЕРГОНОМИЯ ИЛИ КАК ДА НАПРАВИМ ПРАВИЛНИЯ ИЗБОР?

Много често в бита използваме термина ергономичност при избора на мебели. Малко от нас знаят, че зад този израз стои цяла наука - Ергономия. Тя изучава човека, неговата дейност и взаимодействието му с обкръжаващата го среда. При конструиране и дизайн на мебели е изключително важно човек да се чувства комфортно. Ергономичен матрак означава матрак, които да позволява на тялото Ви да се отпусне максимално, за да починете и да се наспите пълноценно. Изследванията показват, че при избора на матрак от съществено значение са индивидуалните характеристики на човека (ръст, тегло, ортопедични особености, привички и начин на живот), както и субективното му възприятие за удобство. Въпреки голямото разнообразие от матраци на пазара, за подходящи се смятат не повече от 30% от моделите.

КАКВО ДА ИЗБЕРЕМ ПРИ АСТМА И АЛЕРГИЯ?

При случаи на астма и алергия изберайте модели със сваляеми калъфи, които могат да се перат и почистват при домашни условия.

ЕСТЕСТВЕНИ ИЛИ СЪВРЕМЕННИ МАТЕРИАЛИ?

Запознайте се с техническото описание и характеристиките на използваните материали (% съдържание и състав). При използване на латекс, той трябва да бъде с минимална плътност 70 кг. /м.куб.и 30 кг./ м. куб. за модели от пенополиуретан. Не се препоръчва използването на модели с латекс от хора с повишено потоотделяне или на места с повишена влажност. Не всички естествени материали са подходящи за употреба при производството на матраци. През последните години бяха разработени специални материали, които са достатъчно дълготрайни и комфортни и бързо се наложиха на пазара.

КОЛКО ВАЖЕН Е ГАРАНЦИОННИЯ СРОК?

Препоръчителната максимална употреба на матрака при нормална експлоатация според експертите е 5 години. За това дългият гаранционен срок не бива да бъде водещ критерий при избора Ви. Най-важните характеристики са удобството и комфорта.

КОЛКО Е ВАЖНО ИНДИВИДУАЛНОТО УСЕЩАНЕ ЗА КОМФОРТ?

Процесът е бавен и е съвкупност от информацията на продавача и Вашите лични усещания и желания. Първоначално е добре да сте информирани за различните видове матраци и да сте определили размера, който търсите, дали новия матрак ще се ползва ежедневно или от време на време. Избирайте мебелни магазини, работещи с утвърдени производители. Само там ще намерите изчерпателна и достоверна информация. При покупка на матрак е необходимо да се пробва, като се съпостави с различни модели по твърдост, пълнеж и други характеристики. При избора на матрак е съществено да се уточни неговата носимоспособност, отговаряща на Вашето тегло.

Ние препоръчваме моделите с дебелина около и над 20 см., с високотехнологичен пълнеж и структура, отговарящи на изискванията за ергономичност на Вашето тяло. Височината на матрака спомага за отдалечаване на спящия от запрашената, влажна и често пъти населена с различни микроорганизми част около пода на помещението. Добре е когато вътрешната структура на матрака е разделена на зони, отговарящи на ортопедичните зони на тялото. Те спомагат както за хармонизиране на натиска на тялото в различните зони - раменете, талията и таза, така и за по-добрата вентилация.
Когато предпочитате класически матрак с пружина, изберете балансиран модел с усилена конструкция, гарантираща по-голяма дълготрайност и в същото време с подходящата за Вас твърдост.

КОЛКО ВАЖНА Е ОПАКОВКАТА?

Добрата опаковка гарантира чистотата и хигиеничността на Вашия нов матрак. Поради тази причина, а и поради лесния транспорт все повече се налагат ”рулираните” модели.

Правилния избор на матрак е жизнено важен за пълноценния отдих и релаксация. Послушайте Вашето тяло и се доверете на индивидуалните си усещания за удобство и комфорт.

✚ СЪВЕТИ ПРИ ПОКУПКА

Изборът на подходящ матрак е от изключително значение за качеството на съня на всеки човек. “Най - добрият матрак“ за едни хора може да се окаже неудобен или неприемлив за други. Това е въпрос на индивидуални усещания .Именно затова предлагаме богат избор от материали и технологии, реализирани в изработката на разнообразие от модели, в което понякога потребителя се ориентира трудно. Важно е да се знае, че качественият и удобен матрак помага на тялото да заеме правилна позиция по време на сън и да се освободи от напрежението.

Изследванията показват, че при избора на матрак следва да се ръководим както от индивидуалните характеристики като ръст, тегло, ортопедични особености, така и от личните предпочитания, усещания, привички и начин на живот. Обикновено при конкретно зададени критерии, за подходящи се смятат не повече от 30% от моделите. В добрите мебелни магазини, работещи с утвърдени производители може да се намери изчерпателна информация, да се направи съпоставка между различните модели и не на последно място да се изпробва. При избора на матрак предпочитайте тези модели, които са произведени изцяло от естествени материали, за да избегнете здравословни проблеми. Качественият матрак е изработен от памучни платове, има антиалергично и антиакарно покритие, а във вътрешността съдържа естествени материали.

1. Тип на матрака

Еднолицевите матраци са с вградена метална или дървена рамка и се използват само едностранно, поради което по-бързо се амортизират. За тях е характерно, че са с по-голяма твърдост от двулицевите. Като покупка излизат по-евтино, защото се закрепват директно за леглото, като трябва да имат 6 опорни точки с леглото.
Двулицевите матраци имат две лица - обикновето едното е лятно, а другото зимно. Необходимо е използването на подматрачна рамка за правилното му функциониране. С нейна помощ се избягва хлътването и износването на матрака, постига се добра вентилация и издръжливост на матрака. Двойнолицевият матрак и подматрачната рамка следва да се разглеждат не като отделни елементи, а като система за сън.
Детските матраци са специално изработени и съобразени с изискванията и нуждите на подрастващия организъм. Съчетание на ортопедичните качества от екологични чисти, естествени материали, които не предизвикват алергии.
Топ матраците са с дебелина 6 и 8 см. И са предназначени за хора, които нямат възможност да подменят матрака си в момента. Това е за тях едно временно решение. Освен това се използват и в случай, че матракът, който сте закупили не Ви е удобен. С топ матракът може да се разреши този проблем. Поставя се върху наличния матрак за по-голям комфорт. В случай, че стария матрак е мек, изберете топ матрак от дунапрен и по този начин ще го направите по-твърд. Ако пък е твърд, може да изберете топ матрак от мемори пяна, който повишава анатомичността му и допринася за ергономичната позиция на тялото.

2. Твърд или мек матрак

Твърдите матраци (ортопедични) са подходящи за хора с наднормено тегло, страдащи от заболявания като дискова херния, дископатия, шипове или болки в кръста и гърба. По-твърдите матраци допринасят за удобство по време на сън, тъй като поддържат гръбначния стълб в хоризонтално положение, като мускулатурата остава в пълен покой. Меките матраци (анатомични )са предназначени за хора без здравословни проблеми и са предпочитани заради това, че са по-удобни, освен ако не предпочитат по-твърдите. Точната степен на твърдост може да се види в параметрите на матрака, отбелязани от производителя. Експертен съвет: Преди закупуване, изпробвайте матраците които купувате, за да усетите дали те са удобни и подходящи за Вас. Важно е да се уверите дали матраците поемат формите и извивките на телата Ви и дали се напасват към Вашия начин на сън. Ако двамата партньори имат различни предпочитания за твърдостта на матрака, може да изберете матраци с различна степен на твърдост на двете половини, за да се радвате на комфорт и приятна почивка.

3. Материали за изработка на матраци

Пружинна система тип Bonnell се използва при пружинните матраци и представлява блок от двойно-конусни пружини, съединени със спирала. Този тип матраци се отличават с оптимално съотношение между цена и ортопедични характеристики. Освен това са изключително издръжливи на натоварване, като не се наблюдават съществени изменения дори и след дългогодишна активна експлоатация. Пружинна система тип Pocket се използва при пружинните матраци, като всяка пружинка е индивидуално опакована в текстилен джоб. Така всяка пружинка има независимо движение, потъва равномерно и се нагаждат според контурите на тялото. По този начин се получава равномерно разпределение на тежестта по цялата повърхност и поддържа гръбнака в хоризонтално положение. Матраци с този тип пружинна система имат отлични ортопедични и анатомични качества. Мемори пяна е последно поколение високотехнологичен еластичен материал, който се използва за изработка на матраци. Тя следва извивките на тялото и когато се затопли, омеква и потъва в точките с по-голям натиск. По този начин мемори пяната обгръща изцяло лежащото тяло, а когато натискът спре, пяната бавно възвръща първоначалната си форма. Матраците с мемори пяна балансират телесната температура, намаляват умората и облекчават напрежението в отделните области и поддържат гръбнака в правилна позиция. Мемори пяната създава усещане за мекота и невероятен комфорт. Важно е да се отбележи обаче, че бебешки и детски матраци с повърхностен слой мемори пяната не са подходящи поради повишен респираторен риск. Високоеластичната пяна Kovafoam® е пяна, издръжлива на деформации. Възстановява първоначалната си форма след многократни и продължителни натоварвания. Позходяща е за изработка на по-твърди матраци. Висококачествената пяна Polyflex е пенополиуретанова пяна с голяма издръжливост и ортопедични характеристики в зависимост от потребностите. Подходяща е за изработка на детски и обикновени матраци (в ниския клас).

4. Височина на матрака

Височината на матрака е важна характеристика, но не и основен показател за качеството му . Най-важно е това от какви материали е направен. Обикновенно височината на матраците варира от 16 до 25 см. , като за оптимална се смята 20 см. При нея спящият е достатъчно отдалечен от прашната, влажна и често пъти с наличие на различни микроорганизми част от пода на помещението.Ние препоръчваме моделите с дебелина 20 см. и високотехнологичен пълнеж и структура, отговарящи на изискванията за ергономичност на тялото.

5. Размери на матрака

Много важно е да се избере правилният размер матрак, като се съобрази с размера на леглото. Препоръчително е когато се избира модел, той да бъде с 10-15 см. по дълъг от ръста на човека. Ако ще спите сами е добре матракът да е поне 80 см. широк, но ако искате да се чувствате по свободно в леглото 90 см. е правилното решение . За двойните матраци най-икономичният вариант е 140 см., като за оптимална ширина се смята 164 см. За ценителите на лукса, както и тези които обичат да имат повече пространство – ширина на матрака от 180 или 200 см. е перфектен вариант.

6. Матраци за хора със здравословни проблеми

Хора с проблеми в опорно-двигателния апарат и тези с наднормено тегло трябва да избират по-твърди (ортопедични) модели, които да поддържат гръбначния стълб в хоризонтално положение и да осигуряват комфорт, поддържайки мускулите отпуснати и в абсолютен покой по време на съня. Според изследвания около 60% от хората страдат от болки в гърба и опорно-двигателния апарат като при голяма част от тях тези симптоми се дължат на неправилно подбран матрак . Имайте в предвид, че дори и най-скъпите и модерни модели не са в състояние да излекуват болките в гърба, но правилно подбрания матрак ще има превантивен ефект и ще намали до минимум риска от сериозни заболявания на опорно-двигателния апарат. Хората с алергии (към прах и акари) и астма е важно да избират модели със специален антиалергичен и антиакарен текстил. Това гарантира тяхното здраве, защита и комфорт.

7. Индивидулани предпочитания и характеристики

Индивидуалното усещане за комфорт и удобство е водещ показател при избора на матрак. Изключително важен фактор, определящ усещанията е индивидуалното тегло, позата в която се спи и др. Препоръчваме при избор на матрак да пробвате преди да закупите.

8. Текстил и дамаски

Тъканите, използвани при производството на матраци са много разнообразни . Освен естествени материали (памук , лен , вълна ), за калъфите на различните модели се използват и синтетични материали и нетъкан текстил . Най-икономичните тъкани обикновенно са полиестерните. С цел повишаване на качеството на дамаските, те се обработват по различни технологии, с което се придобиват различни свойства - със сребърни нишки, които контролирано отделят сребърни йони и възпрепятстват развитието на бактерии и микроорганизми, с антиакарна третировка , с различни аромати (лавандула, маслина и др.). В случаи на алергия и астма се препоръчват моделите със сваляеми калъфи, които могат да се перат и почистват в домашни условия.

9. Качество

Изборът на качествен матрак е от първостепенно значение за здравословния и пълноценен сън и за това компромиси не бива да се правят. Когато купувате матрак, избирайте модели от утвърдени производители, които изработват продуктите по световни стандарти и гарантират конкурентните характеристики за посочения период от време. Обръщайте внимание на комфорта, устойчивостта, пространството и съотношението цена-качество. Консултирайте се на какъв матрак би трябвало да спите – всяко Ваше желание за по-твърд или по-мек матрак трябва да бъде удовлетворено. Задължително пробвайте матрака преди да го купите. Легнете на няколко матрака, сравнете ги и попитайте за качествата им. Няма универсални критерии за оценка и личните предпочитания са водещи при избора Ви.

10. Гаранционен срок

Винаги изисквайте гаранция за матрака, който си купувате. Добре би било да го вземете от специализиран магазин.Приди да закупите нов матрак се уверете, че гаранционният срок, който производителят дава е поне 5 години. Дългият гаранционен срок не бива да бъде водещ критерий при избора Ви, а удобството и комфорта. При нормална експлоатация е желателно матракът да бъде сменян на всеки 5 години. Запознайте се при какви условия гаранцията е валидна. Обикновено за еднолицевите матраци условието е да има поне 6 опорни точки, ако е директно закрепен на леглото, а за двулицевите – да се разположи на подматрачна рамка.

✚ ЕКСПЕРТНИ СЪВЕТИ

МИСИЯ НАНИ – Sleep Experts

Прекарахме часове в търсене, месеци в тестване, години в развитие и подобряване! - и така до днес. Превръщайки се в ЕКСПЕРТИ В СЪНЯ, във ВАШИЯТ СЪН!

СЪНЯ, който Ви осигурява почивка, психическо и физическо здраве, позитивно настроение и необходимата енергия за живот.

Не копираме, а проектираме. Не крадем, а създаваме нови отличаващи се продукти за сън. Развиваме технологиите добавяйки експлоатационна стойност, правейки разлики и имайки значение за нашият Клиент.

‘’ЕКСПЕРТИ във ВАШИЯ СЪН’’ е чист израз на амбицията и реалността ни да бъдем фокусирани към Вас и Вашия начин на Живот. Показва силата да надскачаме себе си, да сме най- добрите, да бъдем НАНИ – ОРИГИНАЛЪТ!

СЪН / ЗДРАВЕ / БЛАГОПОЛУЧИЕ

Най-добрата терапия в днешните напрегнати делници, съпътствани от стрес, трудности в комуникацията и физически проблеми, се явява добрата и пълноценна почивка. Сънят, заедно с храненето са от първостепенно значение за всеки човек. По време на сън организмът отпочива и възстановява изразходената енергия. За съжаление, напоследък и случаите на безсъние се увеличават. Причините за безсънието могат да бъдат различни, но често те са свързани с недобре организираното място за сън- неправилно подбрано помещение, неподходящо легло и матрак.

ПРАВИЛА ЗА ДОБЪР СЪН

Има няколко основни правила, които следва да се спазват, за да се избегне безсънието, причинено от чисто физическите фактори:
• използвайте подходяща спална система /комбинация от поддържаща рамка, матрак и легло/, гарантираща максимален комфорт при минимално напрежение в мускулите и ставите;
• стаята е необходимо да е тиха и достатъчно затъмнена, с постоянна температура около 16-18 градуса, невисока влажност и постоянен приток на свеж въздух;
• препоръчва се използването на подходяща на височина и твърдост възглавница;
• необходимо е да се избягват тежките физически натоварвания преди сън;
• следобедният сън не се препоръчва за възрастни;
• преди сън трябва да се приема лека храна - да не се приемат тежки, мазни и солени храни; да се избягва пушенето, употребата на алкохол, кафе, газирани напитки;
• лягането и ставането да бъдат по възможност в един и същи час, за да може да се създаде и поддържа нормален биологичен ритъм.