Въпреки, че вече не работим тежка работа (а може би точно заради това) в наши дни сънят е станал като свенлива нимфа, която гоним всяка вечер, а тя леко ни докосва с пленителната си ръка и ... веднага ни се изплъзва.

Чашата с топло мляко, чаят от лайка, колоната с овце или за разнообразие - крави, обикновено са пробвани многократно, но когато сънят е решил да ни отмине, като че нищо не помага!

В такъв момент на принципа „нищо не губя, ако опитам” може да се вслушаме в някои много необичайни, но също така изпитани съвети за добър сън.

Първи съвет: Опитай да не заспиш! Както в приказката за „опаката жена”, която имала огромна съпротивителна енергия на всичко разумно, поръчвано от мъжа й, така и ние вероятно ще реагираме със съпротива, ако опитаме насила да останем много дълго в леглото с добре отворени очи. Защото тялото тайно знае, че всъщност наистина е уморено – и ще ни предаде. Донякъде този механизъм сработва и защото ни отвлича от верятно притеснителните мисли, плаващи някъде из нашето подсъзнание. Концентрацията в нещо конкретно ни ангажира, изморява, и в крайна сметка сънят побеждава.

Втори съвет: Потопи лицето си в купа студена вода. Простите физични рефлекси при това невъобразимо деяние ще успокоят нашия сърдечен ритъм, нервната ни система, и ще спомогне за добрия ни сън.

Трети съвет: Започни да пишеш. Не само роматничните госпожици и младите политици от по-миналия век са си водили дневници. Записването на мислите, които са ни изпълнили отвътре в някакъв смисъл наистина ги изважда навън. Напълно е възможно ,като ги видим написани, да ги осъзнаем по друг начин и да спрат толкова да ни тревожат. А и да не стане веднага, самото писане върху добрата стара хартия ни релаксира и извежда от сферата на електронните устройства и разбуждащите им екрани.

Четвърти съвет: Бъди повече време на светло. Разбира се, не става дума за времето преди сън, а през деня. Освен натрупването на витамин Д и добро настроение, стабилният контакт със Слънцето и благотворните му лъчи възстановява естествения ни природен ритъм. Същият този ритъм вечер ни казва: „Слънцето залезе, време е да почиваш и ти!”