КОГА ГОВОРИМ ЗА ОРТОПЕДИЧЕН ИЛИ АНАТОМИЧЕН МАТРАК?

Всички ние желаем да спим дълбоко и да сме настанени удобно. В описанието на определени модели думи като „ортопедичен”, „ергономичен” и „анатомичен” подсказват, че производителят освен за красотата и качеството на материалите е помислил за специфичните потребности на нашето тяло. И все пак, от какво конкретно ние имаме нужда, и съответно какво да търсим, когато избираме матрак? Все пак нашето легло е мястото, където прекарваме приблизително една трета от живота си.

Анатомичен наричаме този матрак, който има свойството да се настройва по формите и извивките на тялото ни, осигурявайки при това мекота и удобство. Такъв тип например са матраците, снабдени с пружинния блок Pocket Spring. Конструкцията на последния включва множество пружини, отделени в калъфи, които не си взаимодействат и поради това всяка от тях може самостоятелно да се свие на различно ниво според тежестта, нуждите и движението по време на сън. Не е за подценяване, че вероятността за прекомерен натиск върху вътрешните органи, шията и раменете е сведена до минимум. Такъв тип матраци са благоприятни и за кръвообращението.

Като евентуален недостатък може да се отчете по-голямото тегло на пакетните пружини.

Ортопедичните матраци са ориентирани преди всичко към поддържане на добро положение на гръбнака, особено важно при определени заболявания или предразположеност към гръбначни изкривявания. 

Най-общо казано ортопедичните матраци са по-твърди от анатомичните. При подходящ избор на ортопедичен матрак може да се повлияят много благоприятно дори заболявания като сколиоза и остеохондроза.

Ортопедичните матраци без пружини се считат за най-удобни, поради това че в зависимост от индивидуалните предпочитания може да се избере моделът с оптимална твърдост.

Същевременно съществуват пружинни модели, които имат различна твърдост в различните области на матрака, като с това се гарантира удобството на много тежки хора или бременни жени.

По-високата цена на подобни изделия се оправдава от необходимото удобство, което в определени ситуации не е пожелателно, а задължително.

ДОКОЛКО ТВЪРДИТЕ МАТРАЦИ СА ПО-ПОЛЕЗНИ?

Вече не се поддържа схващането, че твърдият матрак е непременно препоръчителен при дископатия или болки в кръста. Твърдите матраци са категорично препоръчителни само за децата до 7 години. След това всяки сам трябва да прецени на каква твърдост може да спи без проблеми. Както стана дума и по-горе, има матраци, които предлагат по-голяма твърдост само в определени области на тялото.

КОИ ВИДОВЕ МАТРАЦИ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ПО-ТЕЖКИ ХОРА?

Като правило по-едрите клиенти се опасяват от слягане на матрака. Това реално може да се случи при пружинните матраци. Ако матракът е от пенополиуретан или латекс, плътността му е доста по-голяма. За сигурност е добре при покупката на матрак „Нани” да се провери и сравни препоръчителното натоварване на едно спално място.

ПРИ ПОКУПКА

При всяка покупка на матрак, а още повече при покупка на анатомични и ортопедични модели, най-правилното е в подходящо облекло внимателно и спокойно да изпробвате препоръчаните Ви видове матраци.