Известно е колко много невидими връзки свързват добрата работа на нашия мозък с добрия ни пълноценен сън.

За разлика от останалите телесни органи, мозъкът е затворена система, защитена от кръвно-мозъчна бариера. Затова лимфната система не може да изведе токсините от мозъка. Затова пък той има собствена система на пречистване, която дава възможност на гръбначномозъчната течност да отмие отпадъчните продукти . Тя извежда токсините и дори протеинът бета амилоид, който образува плака в мозъка на хората, болни от Алцхаймер, се унищожава много повече по време на сън. Така не само Алцхаймер, а и други невродегенеративни заболявания пряко се влияят от нашия достатъчен и здрав сън.

Това е едно изключително сериозно предупреждене към тези от нас, които често пропускат съня. Защото тази съвършена детоксикираща система има една особеност – работи само когато спим. Изглежда мозъкът не може едновременно да обработва информацията, нужна ни за пълноценен живот, и да се самоочиства. Той избира тази дейност, която е съответна на нашето състояние – будно или заспало.

За съжаление ние често жертваме съня си като първа мярка при необходимост да понесем голямо служебно или житейско натоварване. Още по-лошо: жертваме го и без особена нужда, за да чатим в социалните мрежи или да „отпускаме“ редовно по заведения. Но резултатите от недостатъчен или нарушен сън са същите, като при прекомерен физически стрес или болест.

Първите симптоми за недостатъчен сън са замаяност на другия ден, разсеяност и лесно забравяне. Биологичният ни часовник се нарушава и това се отразява на всички процеси в тялото ни, за които не знаем, но те протичат в определени периоди от денонощието и силно напомнят на отдели в голямо предприятие, което спазва своя производствен цикъл.

Колко сън ни е нужен?

Това е строго индивидуално. Ако се окаже, че по природа имате нужда от повече сън, вместо винаги да се чувствате изнервени и уморени, можете да изберете по възможност такава професия, за която активността е изместена в следобедните часове на денонощието, или която по принцип изисква по-малко часове натоварване.  Ако пък сте нервен тип човек, желателно е да не разбивате и без това крехкия си биологичен часовник с редуване на дневни и нощни смени.

Разбира се, лесното решение на проблема примамливо се намира до нас – „на една ръка разстояние“. Ако преди векове това „решение“ е бил алкохолът, сега това са всевъзможните приспивателни. Но, внимание! Учените предупреждават, че като цяло приспивателните само леко ускоряват заспиването и слабо удължават продължителността на съня, като не влияят на качеството му.  Така че реално ние може просто да преживеем заблуда, че сме решили проблема. Също така не са за пренебрегване страничните ефекти от такива препарати, които увеличават риска от ракови и други заболявания.

Доколкото животът го е доказал, истинските решения на проблеми обикновено са свързани с практически действия. Промяната на стила на живот, промяната на режима на движение и почивка, и не на последно място – промяната на матрака или възглавницата, могат да окажат несравнимо по-полезни от достъпните лекарствени средства.