Как да изберем добър матрак за нашето дете? Колкото и да ни изглеждат весели и подвижни, малките деца прекарват и много време в сън. Както казват възрастните хора, „те растат нощем”. Ако и наглед бързо да потъват в дрямка, без нашите нощни размисли и безсъния, децата имат нужда от много внимателно избран матрак.

Най-напред това е необходимо, защото костната им система още се развива, и вероятността от болки и изкривявания от лоша стойка в тази възраст е най-голяма. Умерено твърдият матрак е едно добро решение. Например малките бебета имат опорни точки в главичката и дупето си, и ако спят на твърд матрак, това води до голямо за тази възраст напрежение в гръбначния им стълб.

Обикновено когато малкото бебе започне да спи отделно, в неговото легло се поставя матрак. Важно е той да прилепва много плътно до стените на леглото, за да няма опасност то да пъхне там ръчичка или краче. Също така е важно матракът да бъде от дишаща материя, за да може детето да няма проблем дори в случай, че неволно се завърти обратно в леглото. А също така няма да се притесняваме от прекалено запарване през лятото.

Антиалергичните покрития от естествен материал, които не задържат прах, подпомагат здравословната среда, в която отпочива детето. Пълнежът на матрака от микроклетъчна полимерна пяна на водна основа, позволява на въздуха да преминава безпроблемно във вътрешността. Освен това нейната мекота и удобство превъзхождат традиционните дунапренови матраци от миналото.

Не на последно, а според грижовните майки, на челно място за един детски матрак е възможността за поддържане на добрата му хигиена. Сваляемите калъфи с цип, които имат съдържание на памук, са много практични за често пране и не дразнят кожата, когато детето влезе в допир с тях.

Трябва да имаме предвид, че отоворността на роителите при избора на детски матрак е много по-голяма, защото дори на проговорилото си дете не можем да се доверим да пробва и да избира. Детето може да избере матрака, който най-весело пружинира под него, или напротив - ако е било уморено от обикаляне по магазините, да избере най-мекия. Възможно е да се влюби в красивите щампи на калъфа и много други неща. Затова добрият избор остава наш, като си дадем сметка, че външният вид на леглото, който ще видят гостите в детската стая далеч не е всичко.

Детските матраци позволяват често обръщане, което предпазва от деформации и допринася за порветрението им. Все пак, ако забележим изменения или разкъсване, е добре да подменим матрака с нов, за да не създаваме условия за дискомфорт на детето.