Когато се зададе радостното събитие и отминат първите проблеми с гаденето, бъдещата майка започва да наедрява и макар да се опитва по всякакъв начин да заспи удобно, това не винаги е лесно. Всеки месец промените са толкова големи, че сякаш трябва отново да се учим да контролираме тялото си. Разбира се, очевидно вече не можем да спим по корем, ако това е била любимата ни поза. Коленете често започват да наболяват, а и кръстът не остава по-назад. С нарастването на плода той притиска пикочния мехур и се налага често да ставаме нощем до тоалетната. Дали това често ставане е удобно в досегашното ни меко легло?

В повечето случаи ортопедите препоръчват за бременните жени средно твърд матрак, който ни дава добра опора, но същевременно не притиска болезнено гръбнака, кръста или подутите ни колене. При необходимост от смяна на матрака, е добре това да се направи в началото на бременността, когато не сме уморени, за да отидем на място в магазина да пробваме най-подходящата за нас мекота и конфигурация на пълнежа.

Специалистите препоръчват да спим настрани, и то на лявата си страна, понеже по този начин се увеличава притокът на кръв и хранителни съставки до плацентата на бебето. Коленете могат да бъдат свити и при болезненост между тях да поставим тънка възглавница.

На какво още следва да обърнем внимание?

Добре е матракът за една бъдеща майка да е хипоалергенен, защото в този момент всякакви алергии са силно опасни за бебето. Друго добро нещо е във възглавницата и матрака да се осигури пълнеж от материали, които не допускат проникване и задържане на влага.

Ако до момента сте ползвали ортопедична възглавница, подходяща за спокойно спане на гръб, можете да я замените с подвижна и висока според вашите предпочитания възглавница с проветрив комфортен пълнеж. Сменяемите калъфи за възглавницата и матрака са задължителни, за да имате постоянното усещане за чистота, свежест и уют.

На последно място, важна роля за спокойния сън има и самата жена. Доколкото и когато е възможно, тя не трябва да се срамува да поспи и през деня, за да компенсира неспокойните нощи.

Без да обвиняваме себе си, да се изнервяме на съпруга си, или да се изпълваме с предварителни тревоги как ще се справим с майчинството, трябва просто да вземем предвид, че една от причините за изтощението и безсънието е промяната на нивата на хормоните ни. Именно повишеното количество прогестерон ни прави сънливи и разсеяни дори през деня. Затова разбирането, търпението и чувството за хумор ще ни преведат и през този период от живота. Спазването на определени вечерни ритуали, които отпускат, също настройва организма положително и ни релаксира.