Удобното място за заспиване - нашият матрак и любимата възглавница, са изключително важни за добрия сън. Хубаво е спалнята ни да е тиха и да може да се проветрява. И все пак, колко често ние заспиваме късно, будим се нощем, а и сутрин се събуждаме „като пребити“. Каква може да е причината?

Според учените /а и всеки от нас може да го пробва лично за една седмица/ работата с електронни устройства преди сън сериозно може да повлияе на неговото качество. Ето техните аргументи…

Светлината на малките удобни екранчета наподобява дневната и поддържа мозъка ни буден, като пречи на синтезирането на мелатонин, хормона на съня.  Мелатонинът започва да се отделя не в мига на лягане, а няколко часа преди това. Тоест, още докато вечеряме, тялото ни вече се подготвя за съня.

Ако угасим телефона си едва в мига, когато смятаме да заспим, вероятно на тялото ще му трябват още час-два да натрупа необходимия хормон и да се отпусне. А ние, вече изнервени, сновем из дома, оплакваме се от безсъние, което „гасим“ с хапване, с уж безвредни хапчета, или опитваме да се унесем пред същия този телефон.

Между другото не е безобидна и информацията, която четем точно преди заспиване. Като цяло новинарските потоци са целенасочено сензационни, а това означава – трагични, депресивни, притеснителни новини ще изпълнят ума ни. Нормалната му реакция после е да смели тревогите и подсъзнателно да набележи „спасителен план“. Затова и ние не можем да заспим доста време.

Разговорите с приятели в НЕТ-а, уговорките и плановете за утре, също предизвикват умствен анализ, макар и приятен. Отговорните решения какво пишем, опитът да съпреживеем нещо с другите, също ни поддържат будни по неволя.

Може би в такива моменти ще ни помогнат приглушената нощна лампа  и добрата стара книга? Полезно решение също така е използването на матрак с пенополиуретан, който изолира по-добре заспиващия партньор от този, на когото са нужни още един или два часа размисли и въртене в леглото.

Като цяло навлизането на технологиите в спалнята сериозно размива основното предназначение на тази стая, а именно почивката. Добре е телефони, зарядни и рутери да стоят максимално далеч от нашето тяло в момента, когато то възстановява енергията си и пътува из безценните пространства на съня.