Трайният удобен матрак, който обикновено сменяме през няколко години, е порест и изработен от антиалергенни естествени материали. Въпреки това и той има нужда от почистване и проветрение, за да ни служи по-дълго, както и за да не губим усещането за свежест.

Когато матракът е двулицев, важен елемент е сменяемият му калъф, който можем да изперем и поставим отново. Немалка полза ще ни донесе и протекторът за матраци.

Какво обаче е добре регулярно да правим, за да поддържаме матрака си в добра хигиена?

Матраците се проветряват поне веднъж годишно. И за разлика от нашите баби, които „напичали“ напролет китениците и чергите си, матракът се проветрява през зимата. Защо? Без специални препарати мразовитите дни директно убиват микроорганизми като топлолюбивите акари. За целта матракът се оставя за няколко часа изправен пред отворен прозорец, за да поеме студа от атмосферата. След това прозорецът се затваря и поне 30 минути матракът се затопля до стайна температура, след което се поставя отново в рамката на леглото.

Периодично матракът се почиства с прахосмукачка, като добре ще ни свърши работа приставката й за килими. Още по-добре е няколко часа преди почистването върху матрака да се насипе сода бикарбонат.

При по-сериозни замърсявания се прави разтвор от сода бикарбонат и вода и замърсяванията се почистват с четка.  

Двулицевите матраци имат ценното свойство да се обръщат. Освен запазването на формата им, това допринася и за по-добро проветрение и хигиена. Също така полезно е поне за половин час ежедневно да отваряме прозорците в нашата спалня.

Спалното бельо трябва да се сменя на всеки две седмици, за да се предотврати проникването през него на замърсяване към матрака. Добре е бельото да се пере на висока температура с качествени препарати, които убиват бактериите.

Не на последно място, при лична възможност или системна грижа за хотелско обзавеждане, почистващите фирми ще бъдат нашия най-добър партньор, който при нужда предлага и ефикасно пране на матраци.