... Обикновно безсънието преборва нас. След нелекия ден, вместо да отпочинем, ние се измъчваме като в клещи и сънят бяга от очите ни. Или тъкмо, когато се отпуснем, посред нощ се събуждаме и после се въртим до сутринта. Реално, добре е да преценим кое ни безпокои или притеснява. В много случаи мислим, че трябва да се прибегне до хапчета. Но има прости изпитани техники, с които да направим съня отново свой приятел.

1/ Лесно ще възстановим нормалния ритъм на своя сън, като ставаме половин час по-рано, отколкото е наложително, и си лягаме веднага, щом ни се доспи.

2/ Последната лека вечеря трябва да е поне три часа преди сън. Същевременно не трябва да си лягаме гладни, заащото тялото задейства механизми на отпускане именно когато иска да смели храната.

3/ Последното кафе трябва да се пие... не по-късно от 2 часа следобед. Изобщо, преди самото заспиване трябва да не прекаляваме с течностите.

4/ Този съвет е изненадващ, но е изпитан. При близо половината от изследваните, спирането на алкохола за известно време се отразява благоприятно на съня.

5/ За нашия организъм е добре да спим в проветрено помещение, на тъмно и на умерена топлина. Ако все пак сме зиморничави, по-добре е да се завием, без да затопляме допълнително стаята.

6/ Удобното ви легло трябва да не се използва за работа или хранене, за да може съзнанието да превключва за сън още щом го застелите.

7/ Всякакви електронни устройства или светещи часовници трябва да бъдат далеч от нас. Навикът ни да проверяваме колко е часът или кой ни е писал ще ни държи будни дълго, дори и да не го искаме.

8/ Проведете тест, като дадете думата на тялото си. Има ли болки, напрежение, убива ли ни някъде преди да заспим? Един нов и ортопедичен матрак може би ще реши много наши „проблеми”!

9/ Ако задачите за следващия ден ни притесняват и се блъскат в ума ни, специалистите предлагат да ги запишем на лист, и да ги затворим в кутия до сутринта. Кутията ще бъде отворена, когато дойде нейното време.

10/ Преди сън направете свои ритуали. Още по-добре е освен лекия душ да се направят няколко физически упражнения. В съвременния живот телата ни често прекарват деня сгънати в неудобни пози и не изпитват нужната равномерна умора, която ще ни гарантира после добър сън.

11/ Вечерната разходка е нещо прекрасно. Освен доброто физическо въдействие, тя може да изчисти съзнанието ни от ежедневните дрязги, като погледаме останалата част от живота и хората.

12/ Преди сън насочете мислите си към нещо любимо – местност, човек или просто мечта. Нека съзнанието ни пътува спокойно натам...