ЕКСПЕРТИТЕ ОТ НАНИ СЪВЕТВАТ:

С матраци НАНИ получавате винаги повече, отколкото очаквате! С тях Вие ще имате не само комфортно и удобно място за почивка, но и ще постигнете пълен релакс на функциите на тялото Ви по време на почивка, ще се подобри сънят и ще се подсили имунитета на организма. Матраци НАНИ са разработени съгласно най-съвременните изисквания за удобство, комфорт и дълготрайност. Произвеждат се от висококачествени материали, които да отговарят на индивидуалните потребности на хора с различно телосложение, навици и лични предпочитания.


КАК ДА РАЗБЕРА ДАЛИ ИМАМ НУЖДА ОТ НОВ МАТРАК?

Кога за последен път помислихте за вашия матрак? Много от нас забравят, че матраците са най-използваната част от мебелите, които притежаваме. Всъщност, ако спите по 8 часа в денонощието, то годишно вие прекарвате по 3000 часа върху матрака си. Това означава, че след 10 години ще сте прекарали 30 000 часа в същото легло. Отдолу са изброени няколко начина да разберете дали е време да помислите за подновяване на спалнята си.

1. Купили сте сегашния си матрак преди 15 години. 
Средната продължителност на живот на качествения матрак е от 10 до 15 години. По-старите матраци имат влошени основни функции, а способността им да поддържат тялото в правилната позиция за сън е намалена.

2. Събуждате се по-уморени, отколкото сте си легнали.
Повечето ни клиенти изчакват прекалено дълго преди да подменят матрака си. Ако не се събуждате освежени и подмладени или чувствате болка и дискомфорт, със сигурност сте чакали прекалено дълго.

3. Канапето ви се струва по-удобно от леглото.
Концентрирайте се върху това, което усещате, когато легнете върху матрака си. Усещате ли неравности и пружини? Вашето тяло се нуждае от гладка и удобна повърхност за качествено възстановяване през нощта. Матракът трябва да ви осигурява сън с минимално въртене през нощта.

4. Матракът ви изглежда износен и неравен.
Преглеждайте матрака си редовно за хлътвания. Ако матракът ви изглежда неравен или износен и захабен, може би е време за пазаруване. Различните слоеве на всички матраци се сплъстяват с течение на времето. За оптимално действие трябва да завъртате матрака си редовно, за да удължите живота му и да го поддържате удобен за вас. Ако сте “наследили” матрака си от роднини или приятел е почти сигурно, че трябва да се възползвате от възможността да го смените още сега.

5. Имате матрака си за даденост.
Матраците са най-използваната и най-пренебрегваната част от мебелировката. Обърнете внимание на матрака си - чувате ли скърцане? Забелязвате ли повърхността на някои места да потъва повече, отколкото на други? Състоянието на матрака може да ви изненада, ако го погледнете отблизо.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ МАТРАК?

Когато избирате матрак винаги разчитайте на себе си и вашето лично усещане за комфорт. В тази област, едва ли някой може да прецени кой матрак е достатъчно удобен за него и за вас едновременно.

КАК ДА СЕ ОРИЕНТИРАМ ЗА РАЗМЕРА НА МАТРАКА?

Леглото и съответно матракът трябва да отговарят на вашата физика. Така няма да свивате излишно тялото си, краката ви ще са изпънати максимално и възглавницата ще си бъде на място през цялата нощ. Ако леглото ви е старо и ще подновите само матрака, измерете вътрешното пространство на леглото. При купуване на всичко ново, следвайте съветите на търговския консултант за размера и вида на матрака, тъй като на българския пазар се предлагат матраци по европейски и български стандарти. 

Какви са видовете матраци НАНИ спрямо ядрото, от което са направени? 

Сърцевината на матрака може да бъде от 3 вида: 

1. пружинни; 

2. пенополиуретан; 

3. комбинирани;

Пружинни матраци
 

Пружинните модели са познати на всички ни. Те са стандартни модели, със стандартна твърдост и имат известно клатене, лягайки отгоре, заради пружиниращия материал в тях. При употреба от двама души, със сигурност единият ще усеща движенията на партньора си. 

Пенополиуретанови (или дунапренени) матраци
 

Те са по-статични и по-приятни при лягане матраци. Те не съдържат метал в себе си, по-леки са за повдигане и транспорт, по-издръжливи са с годините и са много по-предпочитани от пружинните. 

Комбинирани матраци 

Комбинираните матраци са... 

Пружинен или непружинен матрак – кой е по-добрият избор?

Труден въпрос, свързан с усещането за индивидуален комфорт. Пружините изграждат своеобразен скелет на матрака и създават наистина добра опора. От своя страна полиуретанът в комбинация с мемори пяна създава едновременно обгръщащ и поддържащ ефект. 

Каква е разликата между бонел и покет пружина? 

Основната разлика между бонелните и покет пружините е в закрепването им. Бонелните пружини са закрепени чрез метални елементи, а покет пружините са единично опаковани в текстилни джобове, залепени едно за друго в средата си. При бонелните пружини движенията на единия партньор се предават по цялата повърхност на матрака. При покет пружините движенията в една област не се предават на повърхността и така не създават неудобство за половинката ви. Това е така, защото натискът върху една точка се поема вертикално от всяка самостоятелна пружина. Матраците с бонелни пружини най-често са без страничен борд. Това е причината тези матраци често да се огъват в краищата си. Всички покет–пружинни матраци (Pocket Spring) имат страничен борд от полиуретан, който предпазва от огъване и изхлузване. Броят на пружините в матрака също оказва влияние върху комфорта на съня ни. В матрак с размер 160/200 бонелните пружини варират между 312 и 336 бр. За същия размер покет пружините са в границите от 736 до 3230 бр. Големият брой пружини, пакетирани в джобове, създават по-голяма повърхност за разпределяне на натиска и поддържат нормалното кръвообръщение. 

Каква е разликата между еднолицев и двулицев матрак?  

Еднолицевите матраци се използват само от едната им страна, така са и наречени. Имат почти еднакъв пълнеж като двулицевите, но с разликата, че в тях има вградена дървена рамка от иглолистна дървесина. Главния недостатък при този тип матраци, е че те се използват само от едната страна, което предполага, че се изхабяват по-бързо, от двулицевите матраци. А двулицевите имат някои много важни предимства. Първото и най-важно е, че те са с две лица. Ползват се свободно от двете страни поради, което живота им значително се удължава. Предлагат повече и по-добри характеристики относно комфорта на спане, спрямо еднолицевите.  

Твърд или мек матрак?

Не е важно колко твърд или мек е матрака, важно е повърхността му да е еластична,  а това всеки един от вас усеща по различен начин. Трябва да изберете модел матрак, който лягайки върху него, ви допада изцяло и се чувствате комфортно.  

Как да различа ортопедичен от анатомичен матрак? 
 
Това са понятия, с които често се спекулира. Дори се добавя и термина ергономичност. Ето накратко как се отнасят те към матраците: 

Oртопедичност  
Поддържане на гръбначния стълб в правилна, естествена позиция и улесняване отпускането на ставите. 

Aнатомичност 
Пълно отпускане на мускулатурата и спомагане за правилното кръвообръщение. 

Eргономичност 
Оптимално психологично и емоционално възстановяване. 

Какво влияние оказва текстила? 

След основния материал, текстилът е следващия по важност елемент от съдържанието на матрака. От него зависи чисто психологическото усещане на тялото по време на сън, телесната температура, изпотяването, проветривостта на матрака, дори и неподвижността на спалното бельо. Съвременните платове за матраци са на памучна основа. Някои модели се предлагат и със свалящ се калъф с възможност за пране за висока хигиеничност. Трябва да се избягват изкуствени материи, които причиняват изпотяване, статично електричество, хлъзгане на чаршафите и дискомфорт.

Дебелината на матрака оказва ли влияние върху качеството му?  

Да, но тя не е най-важния показател. Много по-важен е материалът, от който е направен. Добре е матракът да не е по-малък от 16 cm на дебелина, като оптималната дебелина е 20 -25 cm. 

Трябва ли да обръщам матрака и защо?

Препоръчително за новите матраци е да ги обръщате така, че долната част, която е била за краката - да стане място за главата ви. Също така е добре да изправяте матрака от време на време, защото това стабилизира пълнежа му. Съветваме ви и поне два пъти годишно да сменяте страните на които спите, като обръщате матрака, по този начин ще му осигурите по-дълъг живот. 

Каква е разликата между зимна и лятна страна на матрака? 

Различно подплатени са. Зимната страна е от вълна и полиестер, а лятната – с памук и полиестер. 

На какво да сложа двулицевия матрак? 

Всички двулицеви матраци се поставят задължително върху подматрачна рамка, която подпомага добрата вентилация на матрака и повишава ортопедичните му качества. Това е решетъчна скара, която съответства на размера на матрака и се поставя под него в отвора на леглото. На пазара се предлагат много разновидности на метални и дървени рамки. Някои мебелни производители добавят към конструкцията на леглата плътна подматрачна основа и така се избягва необходимостта от допълнително закупуване на подматрачна рамка. Тук трябва да се внимава - плътната основа трябва да бъде разпробита на множество места, за да не задушава матрака при експлоатацията му. В някои случаи гаранционните условия на матрака зависят от това.