Колко пъти подценяваме необходимостта от удобна възглавница? Оказва се, че дори луксозният хотел понякога ще ни остави будни, защото стандартното обзавеждане обикновено включва добри, но еднотипни възглавници. Изборът на възглавница е много индивидуален, защото само той може да ни обезпечи здрав сън и пълноценна почивка.

Възглавниците се различават според своя пълнеж. Преди години за лукс се считаха възглавниците, пълни с естествен пух. Днес мнозина се доверяват на проветривия антиалергичен пълнеж от пенополиуретанова пяна. Как да се грижим за всяка от тях?

ВЪЗГЛАВНИЦИ С ИЗКУСТВЕН ПЪЛНЕЖ

Възглавниците с изкуствен пълнеж дълго съхраняват своята форма, гъвкавост и мекота. С правилна грижа вие може да удължите срока на тяхната служба. За целта е необходимо само:

-  Да разбухнете възглавницата сутрин.

-  Да не застилате веднага леглото, а да го оставите известно време да се проветри.

-  Веднъж седмично да проветрявате възглавницата си на чист въздух.

-  Да я перете два - три пъти годишно, като използвате програма за деликатно пране с температра 50° — 60° C. След прането, докато възглавницата е още влажна, трябва да я оформите като разпределите пълнителя равномерно.

-  Възглавницата се суши на проветриво място. Това може да е равна повърхност или  сушилня. Ако се суши по естествен път, от време на време трябва да се разтръсква.

-  Животът на възглавниците с изкуствен пълнеж е до десет години, но ние Ви съветваме да я сменяте на всеки две-три години.

ВЪЗГЛАВНИЦИ С ЕСТЕСТВЕН ПЪЛНЕЖ

-  Не Ви съветваме сами да почиствате възглавницата с пълнител от пух и перушина. Дайте я в химическо чистене, където може да се дезинфекцира и нейният пух. Дезинфекцията ще помогне да се унищожи патогенната микрофлора, която с годините се натрупва в пълнежа от естествени маретиали.

-  Желателно е вътрешният калъф да се сменя всяка година, тъй като с времето тъканта се мачка, протрива и пухът започва да излиза от нея.

-  Всяка сутрин разбухвайте възглавницата

-  Редовно я проветрявайте и подсушавайте на чист въздух

-  По-често проветрявайте спалното си помещение. Почиствайте добре. Това ще намали вероятността от поява на акари.