Като спална повърхност пенополиуретанът в много случаи измества и превъзхожда пружините. При това той притежава повечето качества на скъпия естествен латекс: проветривост, антибактериални свойства, издържливост.

Действително, структурата на пенополиуретана се състои от множество пори, през които въздухът циркулира свободно. Материята не попива влага и странични миризми. Това е особено важно, когато матракът се използва за малки деца. Ако по някакви причини детският матрак се намокри, той няма да пострада. Достатъчно е да се изцеди и изсуши за няколко часа на открито.

Антибактриалните свойства на този пълнеж са едно от неговите предимства. Проветривата изкуствена материя не предполага развитието на акари и паразити.

Пенополиуретанът възстановява формата си след употреба по-бързо от латекса. А лекотата му е несравнима, което прави удобно обръщането на двойнолицевите матраци и пернасянето и съхранението на едноличевите. Особено удобна е възможността пенополиуретанът временно да се прегъва и дори да се завива на руло за даден етап на съхранение. При това материята не се сляга, не се троши, което може да бъде оценено от практичните домакини.

Добър е и ортопедичният ефект на пенополиуретана. Плътните видове, които притежават над обичайната твърдост, осигуряват добра поддръжка на гръбнака по време на сън. Съществуват модели с разпределение на зоните на твърдост, а също и такива с масажиращ ефект.

Не на последно място стои много изгодната цена на пенополиуретановите изделия спрямо останалите. Това е благоприятно не само за семейния бюджет, а също за хотели и къщи за гости, където количествата на спалните места и нуждите им от обновяване са много по-големи.