Както споделя в дневниците си българският писател Николай Хайтов, в неговия селски дом дори възглавниците са били рядкост. Едва когато брат му завършил гимназия, поискал от майка си да му ушие възглавница, и така в семейството се появили първите удобства, натъпкани с царевична шума. Повечето от нашите баби или прабаби също ще споделят, как цялото семейство е спяло на земята и сънят им е бил сладък. Но можем ли ние просто така да пренесем към своя живот техния опит?

Най-напред, трябва да отчетем, че тъй като не извършваме всекидневен и активен физически труд, нашите мускули и стави далеч не са така тренирани както на дедите ни. А вероятно, и вечер не сме толкова уморени. В наши дни, дали ни харесва или не, ние по-често приличаме на нежната царкиня, описана от Андерсен, която преспала в дома на принца и усетила през девет дюшека граховото зърно.

Какво ни съветват специалистите?

Специалистите не бързат със съветите. Според тях, дори между хората, които работата на бюро и са силно обездвижени някои прекрасно си отпочиват на меки матраци от пенополиуретанова пяна, а други имат необходимост да изпънат ставите си на по-твърда повърхност с добре натегнати пружини. В този смисъл, ортопедичен матрак за всеки е имено този, на който се чувства най-удобно и релаксира най-добре. Затова в магазините за матраци винаги съществува опцията за много проби и не е добре да се влияем от това „какво е купил колегата“.

Въпреки това винаги е добре да се следят тенденциите в производството на спални повърхности, и да се използват достойнствата на новите технологии. Например двулицевите матраци предлагат „лятна“ и „зимна“ повърхност, които правят мястото ни за почивка прохладно или напротив,  уютно и топло.

При всички случаи матраците с подматрачна рамка от дървени ламели предлагат по-добри опции от някогашните пружинени легла, които се амортизират и изкривяват положението на тялото до степен да предизвикат преждевременни гръбначни заболявания.

Не е без значение и възглавницата. Всеки знае от опит, че имаме гости които предпочитат твърда, мека или висока възглавница. Затова тази възглавница, която дава идеалната опора на шията ни и при която нощем дишаме леко, е нашата възглавница и не е добре да правим компромис с изискванията си.